A kreativitás életünkben olyan, mint a tengerek ár-apály jelensége: meghatározott időszakonként változik. Amikor úgy érezzük, hogy mindenre képesek vagyunk, a ragyogó ötletek és a kedvező lehetőségek áradó folyamként jelennek meg tudatunkban, míg az ellenkező esetben csak hosszasan üldögélünk egy üres rajzlap előtt anélkül, hogy egy vonalat is húznánk. Ilyenkor kárbaveszett időnek érzékeljük ezeket a perceket mindaddig, amíg megtanuljuk ismét felfedezni a bennünk fakadó kreativitás és inspiráció forrását: a saját elfeledett gyermeki tudatunkat.

zoldszem_onellatas_gyermek

1. Csodálkozz rá és gyönyörködj!

Az első és legfontosabb dolog, amit a gyermekektől eltanulhatunk, az a rendszeres rácsodálkozás az élet szépségeire. Gyermekként végtelenül kíváncsiak voltunk, de ahogy felnőttünk, elvesztettük gyermeki szemléletünket, hiszen a környezetünk egy idő után azt várta, hogy felnőtté váljunk. A minket körülvevő környezetben való gyönyörködés napi meneteléssé alakult át, mert minden egyes nap csak annyit látunk a világból, amennyit a saját időbeosztásunk szemellenzője enged.

Kezdj el lassabban járni, vagy állj meg egy pár percre és nézd gyermeki szemmel az utcát, a házakat, és az embereket! Tágítsd ki a látószögedet és engedd, hogy a változatosság vezessen téged aznap!

Legyél kíváncsi és tegyél fel magadnak és másoknak olyan kérdéseket, amelyet átlagos körülmények között eszedbe sem jutna. Vizsgáld meg a hétköznapi tevékenységeidet “rózsaszín szemüvegen” keresztül és lásd meg azok pozitív oldalát!

Ird le a felmerülő ötleteidet, terveidet és tegyél lépéseket, hogy minden napod gyermeki rácsodálkozással telhessen!

2. Hidd el, hogy a lehetetlen lehetséges!

Miért van az, hogy az évek múlásával a lehetőségeink egyre inkább beszűkülnek és sokszor el is tűnnek? Mindannyian emlékszünk arra, mikor gyermekként kijelentettük, hogy űrhajósok leszünk, vagy szépségkirálynők. Elhittük, hogy minden lehetéges, amit szeretnénk, mindent képesek vagyunk létrehozni és minden dalt el tudunk énekelni. Mi változott akkor?

Minden egyes nap az történik, hogy megfogadjuk a társadalom intelmeit, aki megmondja, hogy mire vagyunk képesek és mire nem. Az idő múlásával valóban elhisszük, hogy korlátozottak a lehetőségeink, ezért többet már nem táncolunk mások előtt és nem mutatjuk meg a rajzainkat másoknak. Inkább a visszahúzódást választjuk, mert félünk az embertársaink újabb leszólásaitól, ezért megtartjuk magunknak az álmainkat.

Gyermekként azzá váltunk, akikké akartunk: hajóskapitánnyá, katonává, orvosokká, vagy akár pilótává; felnőttként azt tesszük, amit mások mondanak nekünk. A felhőtlen játék elhomályosult, majd aggodalommá és félelemmé alakult.

A mai naptól bizzál magadban és az álmaidban; hidd el azt, hogy örömet okozhatsz azzal, ha másoknak énekelsz, vagy bármi mást teszel, ami téged is feltölt.

A te választásod, hogy tovább taposol-e a boldogtalan, zavarodott életmalomban, vagy felismered-e a belső gyermeket magadban, aki képes elhinni, hogy a lehetetlen lehetséges.

3. A munka: játék

A gyermekeknek csodálatos képességük van ahhoz, hogy a hétköznapokat örömteli játékká varázsolják. Te is emlékszel még a gyermekkorodra? Soha nem unatkoztunk és alig vártuk a másnapot, hogy ott folytathassuk a megkezdett kalandokat, ahol abbahagytuk.

Felnőttként átformált minket az elvárás, megtanultunk komolyak lenni és ellenőrzés alá vonni minden olyan természetes késztetést, ami örömtelivé és vidámmá tett volna minket.

Hozdd vissza a játékot az életedbe! Már több nagyobb vállalat (például a Google) is felismerte a játékosság előnyeit és így tett irodái kialakításában. Sokkal hatékonyabbá válsz, ha felismered a munkád játékos oldalát. A gyermekeknek ragyogó képességük van a csoportos játékhoz, melyet akár több száz méter távolságból is felismerhetsz a hangos nevetésükből és a folytonos társalgásukból.

A munkádban mindig több eredményt és kreativitást várnak el tőled, de az íróasztal mögött eltöltött hosszú órák teljesen lehervasztanak. Láttál már gyereket hosszabb ideig ülni egyhelyben? Ha örömteli környezetté alakítod a munkahelyedet, akkor napodat nem nyűgként fogod megélni, hanem egy közös, kreatív játékként.

Törekedj arra, hogy a munkahelyed ne munkatábor legyen, hanem játszótér!

4. Kapcsolódj és kombinálj!

A gyermekek elképesztő módon képesek összekapcsolni és kombinálni dolgokat kizárólag a kreatív gondolkodásuk által. Fantáziálásuk sokszor tűnik valóságtól elrugaszkodott mesének, de pontosan ez az a képesség, ami felnőttként eltűnik belőlünk.

Nem is gondolnánk, hogy egy-egy problémára sokszor nyújt megoldást több szemlélet összegyúrása. Ez a remek képesség teszi alkalmassá az embert arra, hogy úgy lássa a megoldandó feladatokat, mint egy térkép.

Érdemes a gondolkodást egy üres papíron kezdeni, ahol a lap közepére rajzolt kör maga az alapötlet, a belőle kiinduló sugárirányú vonalak pedig a hozzá kapcsolódó pontok, amelyek segítségedre lehetnek a megvalósításban. Ez a stratégia képessé tesz téged a többszintű gondolkodásra és arra, hogy minden problémát és megoldandó feladatot áttekinthess.

Hogyan tudnál összekapcsolni, összekombinálni különböző elemeket, hogy abból egy kreatív megoldás szülessen?

5. Egyszerűsíts és fókuszálj!

A gyermekek bőséges példát mutatnak az egyszerűsítésre és a fókuszáltságra. Gyakran úgy tűnik, hogy zseniálisan egyszerű és elegáns megoldásokat dolgoznak ki bonyolult problémákra. Amikor gyermekek voltunk, soha nem kaptunk tanítást arra vonatkozóan, hogyan oldjunk meg egyes problémákat, mégis ösztönösen választottuk ki a legegyszerűbb utat. Ennek az az oka, hogy a gyermekként folyamatosan tesztelés alá vettük, mi az, ami jó nekünk és mi az, ami kellemetlen. A gondolkodási folyamat ezért folyékony, rugalmas és egyszerű maradt.

Felnőttként az agyunk sokszor elutasítja az egyszerű megoldásokat, mivel nem hajlandó elhinni, hogy az valóban működhet. Képesek vagyunk meggyőzni magunkat arról, hogy az eredményt csakis kerülőutakon lehet elérni. Sokszor ilyenkor süppedünk bele a bonyolítás ingoványába, ahonnan már kevés rálátásunk marad a hatékony megoldás kiaknázásához.

Amikor a gyermekek igazán elfoglaltak, figyelmük maximálisan arra irányul, amit csinálnak. Felnőttként túlságosan is elveszünk a részletekbe, ezért már csak szűklátókörűen tudjuk ellátni a feladatainkat.

Ha nyitottak vagyunk a változatosságra, az előttünk álló kihívásokat egy sziklaszirtről fogjuk látni, ahonnan elérhető az egész horizont.

Hagyd, hogy a rugalmasság és folyamatosság része legyen az egyszerű gondolkodásodnak! Ha engedsz gyermeki tudatodnak, akkor egyre több lehetőség fog kibontakozni előtted.

6. Élvezd a jelent és haladj a belső áramlattal!

A gyermekek folyton a jelenben időznek, erőfeszítés nélkül válnak balerinákká, vagy kis festőművészekké.

Felnőtt fejjel már szinte elutasítjuk a jelen örömét, ezzel pedig a felhőtlen, játékos életet. Gyermekként nem kellett erőlködnünk azon, hogy elmélyítsük magunkat abban a tevékenységben, amit éppen végeztünk. Ez a tulajdonság nem tűnt el, mindig is ott volt, csak a mindennapos gondjaink homályosítják ennek meglátását.

Ha engeded, hogy az életed könnyű legyen azáltal, hogy elengedsz minden olyan sérelmet, élményt, ami a múlthoz, vagy a jövőhöz köt, akkor képes leszel megtapasztalni a csodálatos jelent.

Élesítsd a tudatodat az itt és most megtapasztalásával és meglepő élményekkel fogsz találkozni.

7. Töröld el a feltételezéseket!

A gyermekek mindig határozottak egy adott feladat kivitelezésében – főleg, ha ők találják ki. Ez azért lehet, mert az agyuk még nem állt rá a gondolkodás-cselekvés automatikus folyamatára. Kiváló ötleteket tudnak adni egy unalmasnak tűnő helyzetre.

Természetes érzékkel hoznak létre újdonságokat, szinte alapjaiban képesek megváltoztatni dolgokat, hiszen számukra nincs helye a feltételezéseknek. Felnőttként sokszor haszontalannak és értelmetlennek tűnhetnek ezek a változtatások, de a radikális újítások érdekes szemléletet hozhatnak az életünkbe.

Téged is vár a saját kreativításod, hogy felszabadíthasd a gyermeki tudatodat. Készen állsz?