Valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, ha azt mondom, hogy az élelmiszerbiztonság kérdése kritikus pont a világ minden pontján. A szárazság, a gazdasági instabilitás, a változó időjárás és a szállítmányozás bizonytalansága nagyban befolyásolja a világ élelmiszerellátását. Alapvetően nem érzékeljük ezeket a tényezőket a fejlett világban, hiszen a nagyüzemi gazdálkodás és a szupermarketek bőségesen ellátnak minket elegendő élelmiszerrel. A népesség növekedése és a különböző élelmiszereket érintő adóterhek olyan akadályokat állítanak a biztonságos élelmiszerellátás elé, ami mára egy újfajta megközelítést igényel.

uveghaz-onellatas-zoldszem1

A késői fagyok, melyek elpusztították a hazai őszibarack-állomány közel 80%-át, tökéletes példa arra, hogy a központosított élelmiszerelosztás nem ad megnyugtató képet a jövőre nézve. És még nem is beszéltünk a váratlan eseményekről, melyek nagyon rövid idő alatt állíthatnak minket olyan megoldandó feladatok elé, amire nem vagyunk felkészülve.

A mondás szerint: a szükség szüli a nagy találmányokat. Egy korábbi cikkben már utaltam arra, hogy mennyire fontos a felkészültség egy esetleges zombiapokalipszis idején. Egy kanadai csapat most olyan ötlettel állt elő, mellyel könnyedén megvalósítható a saját élelmiszerellátás – nagy hatékonysággal és környezetkímélően.

Mi az ötlet alapja?

Miután Francis Gendron képesítést szerzett az Earthship Akadémia kurzusán, elgondolkodott azon, vajon hogyan lehet összehangolni az Earthship házak előnyeit az üvegházas gazdálkodással.

Az Earthship építészet megálmodója Michael Reynold, bioépítész, aki mereven elzárkózik a hagyományos “építész” megnevezéstől. Elképzelései alapján olyan házak valósulnak meg, melyek az alacsony építési költségeken túl sem riogatnak magas közüzemi számlákkal.

A költségmentes háztartás ötlete már régóta foglalkozatja a világ tudatosabb gondolkodású építészeit. A cél ebben az építészeti formában az, hogy a környezet megóvása mellett minél kevesebb anyagi ráfordítással nyerjenek energiát és vizet, megoldják a fosszilis üzemanyagok nélkül működő fűtő- és hűtőrendszereket, a szennyvíz tárolását és feldolgozását, a háztáji zöldségek és gyümölcsök termesztésének lehetőségét, valamint a lehető legtöbb újrahasznosítható anyag felhasználását.

Az Earthship mindezen törekvéseknek tökéletesen megfelel, hiszen a házak sörösdobozok, használt üvegek és autógumik felhasználásával épültek. Reynold meggyőződése és tapasztalata szerint, az épület falait alkotó, vályoggal “kibélelt” gumik ugyanolyan stabilitást adnak az épületnek, mintha az téglafal volna, arról nem is beszélve, hogy a ház területe a későbbiekben tetszőlegesen bővíthető.

Az épület napjárás felőli oldala üvegházként működik, mely alatt a banánfa is megterem. A locsoláshoz szükséges vizet az esőből nyerik, melyet egy hosszú csatornában összegyűjtött kavicsokon átfolyatva, természetes úton tisztítanak meg – emberi fogyasztásra is alkalmassá. A zuhanyvíz és a mosogatóvíz a növényekhez jut, melynek feleslege az angol vécé öblítését látja el, majd egy szennyvízszűrőn áthaladva a szabadba távozik.

Az Earthship építészet adta az alapjait annak az elgondolásnak, ami végül egy olyan üvegházas gazdálkodás megalkotásához vezetett, mely olcsó, önfenntartó és környezetbarát.

“Korábbi olvasmányaimból emlékszem, hogy a hidegebb országok legnagyobb energiafelhasználását az élelmiszer termelése és a háztartások fűtése adja. Napjainkban a legtöbb élelmiszerünk több ezer kilométert utazik mielőtt a szánkhoz érkezik. Nagyszerű dolog, hogy hozzájuthatunk az egzotikus gyümölcsökhöz, de a jelenlegi gazdasági válság, a háborús és a természeti katasztrófák, vagy egyéb váratlan események elvághatják annak a lehetőségét, hogy mindezek eljuthassanak hozzánk”, mondja el Francis.

Az Earthship ház, az akvapónia és a passzív napenergia alapjainak felhasználásával Gendron olyan üvegházat tervezett barátaival, amely teljesen megváltoztatja az egyéni élelmiszertermesztésről alkotott képünket. A módszer neve talán nem is olyan meglepő: A jövő üvegháza.

Az elképzelés és a felépítés

A világ minden országa rendelkezik újrahasznosítható anyagok tömkelegével, ezért a csapat olyan megoldáson gondolkodott, melyhez könnyedén felhasználhatóak ezek a hulladéknak minősített kincsek. Ezek adják a megfelelő alapot egy olyan üvegháznak, melyben megtermelhető az élelmiszer és egyben teret ad a pihenéshez és a kikapcsolódásnak is. Az elsődleges szempont ezek tervezésénél az volt, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert, a lehető legkisebb építési költséggel és energiafelhasználással termelhessünk meg.

Az üvegház alapja ezért félig a földben áll, kihasználva ezzel a föld szigetelő képességét. Építőanyagként újrahasznosított autógumit használtak, melyet anyagos földdel töltöttek meg – újabb hatékony szigetelőréteget adva ezzel az üvegháznak. Ezzel az eljárással az autógumi “feltölti magát” a Nap melegével, amit az éjszaka folyamán egyenletesen ad le. Az üvegház mellé telepített napelemtelep további forint tízezreket takarít meg számunkra az év folyamán.

Az üvegház tájolása nagyon fontos része az építést megelőző tervezésnek. Az északi féltekét alapul véve, az üvegház polikarbonát/beüvegezett oldala déli égtáj felé néz, mivel így kapja a leghosszabb idejű napsugárzást. Ez a tájolás nagy előnyt jelent a szigetelt tetőrész esetében is, hiszen télen a napsugárzást a palánták felé irányítja, míg a nyári hónapokban megóvja őket a szélsőséges melegtől.

A ferde tető lehetőséget nyújt az esővíz hasznosítására is, melyet az üvegház belsejében elhelyezett hordó gyűjt össze. Ez az előrelátó gondolkodás nemcsak a növényeknek szükséges vizet biztosítja, hanem egyfajta hőtároló falként is szolgál az üvegházban.

További esztétikai megoldások közé tartoznak a vonzó üvegtéglák, melyek újrahasznosított üvegből készültek, valamint a bontott cédrusfenyő hulladékból és polikarbonátból készült ajtó.

Az aprólékosan kidolgozott struktúra az alacsony költségek és környezetbarát építési forma mellett teljes önellátást tesz lehetővé mindenki számára.

Ahogy Curt Close rámutat, “a jövő üvegháza elnevezésű projekt áttörést jelenthet minden önellátásra törekvő mozgalom számára, mivel a módszerei ötvözik a rugalmasan alkalmazható fenntartható technológiákat. Ezáltal mindenkinek lehetővé válik, hogy bárki megértse és alkalmazza azokat a saját életében, hogy ezáltal megteremthessék a változást! A hulladék szépet és bőséget is nyújthat számunkra azáltal, ha adunk azoknak még egy esélyt!”