Akár hiszed, akár nem, bármikor bekövetkezhet a zombiapokalipszis és jobb felkészülni az ilyenre. Most nem arra gondolok, hogy miként kell a konzerveket és a száraz élelmiszereket felhelyezni a polcra, hanem ennél sokkal komolyabb dolgokra.

Az életedben is rossz fordulatot vehetnek az események, mint ahogy az történt Kelly Lewis-zal is, az Angliában élő egyedülálló anyával, aki elváltként, egyedül maradva három kisgyermekével úgy döntött, hogy saját kezével építi fel új otthonát. Ilyen esetekre jó, ha kéznél van pár túlélési trükk, amiket be lehet vetni az adott helyzetben. Hogyan biztosítanád magadnak a tiszta ivóvizet? Hogyan oldanád meg a világítást a lakásodban? Hogyan főznél ételt magadnak?

Én nem tudok segíteni a zombik hatékony gyilkolászásában, de abban igen, hogyha találkoznál velük, felkészült legyél!

Ez a 6 javaslat olyan egyszerű eszközöket tartalmaz, melyeknek elkészítése nem éri el az ezer forintot sem.

1. Víztisztító

zoldszem-onellatas-csinald-magad-viztisztito

A test súlyának kétharmadát a víz teszi ki, melynek hiánya visszaveti a test helyes biokémiai és elektromos folyamatait, ezért elengedhetetlen annak fogyasztása. A vér több mint 80%-a víz, éppen ezért nélkülözhetetlen az új vérsejtek képződéséhez. A csontok 50%-a vízből áll, ezért nem nehéz kitalálni, hogy az új, egészséges csontsejtek fejlődéséhez elengedhetetlen ez az átlátszó arany.

A tiszta ivóvíz fájdalomcsökkentő hatású, mely aktívabb működésre serkenti a nyirokrendszert. A nyirokrendszer a hajszálereken keresztül kilépő, a szövetek táplálását szolgáló folyadékmennyiség mintegy 1/10 részét szállítja el. Mint a szervezet kukásautója, fő feladata a szervezetre káros anyagok elszállítása, de fontos szerepet tölt be a szervezet só- és vízháztartásának biztosításában és a külső betolakodók elleni védekezésben, azaz az immunitásban is.

A víz nagyon jó kenőanyag is, segíti az izomkötegek mozgását, csökkenteni ízületi fájdalom és véd a kopástól is. A víz szabályozza az anyagcserét és a testhőmérsékletet is. A megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása segíti az agy és az idegrendszer megfelelő elektromos működését. Az agy és az idegrendszer elektromos jelekkel tartja a kapcsolatot egymással, mely közel azonos mennyiségű energiát bocsát ki magából, mint egy 60W-os villanykörte. Szóval van igazság azokban az ábrázolásokban, amikor a figura felett megjelenik egy villanykörte, amint eszébe jut egy ötlet.

Lássuk tehát, hogyan állíthatod elő legegyszerűbb módon a tiszta ivóvizet.

Amire szükséged lesz:

– kavics,
– homok,
– aktív szén,
– nagy vizesballon,
– lyukfűrész

A házi vízszűrő három különálló rétegből áll: kavics, homok, és aktív szén. Ezek a rétegek megszűrik a legnagyobb és a legkisebb szennyeződéseket is.

1.lépés: Fordítsd fejjel lefelé a vizesballont!

2. lépés: Vágj egy lyukat a konténer tetejére! Ezen keresztül fogod a vizet beönteni a szűréshez.

3.lépés: Az első réteg legyen a kavics. Ezek a kicsi kövek úgy működnek, mint a gyors folyású folyóban a sziklák: megakasztják a nagyobb vízbehulott tárgyakat, mint az ágak, lehullott levelek és az apró élőlények.

4.lépés: A második réteg a homok. A homok, finomabb szűrőként megakadályozza az olyan kisebb szennyeződések továbbhaladását, amit a kavics nem tudott.

5.lépés: Az utolsó, harmadik réteg tartalmazza az aktív szenet, amely a eltávolítja a szemmel nem látható szennyeződéseket. Az aktív szén alkalmas arra, hogy hatékonyan megszűrje a káros kórokozókkal és vegyszerrel teli vizet. Ezen a ponton válik a víz mentes minden szennyeződéstől.

2. Hűtőszekrény – villamos energia nélkül

zoldszem-onellatas-csinald-magad-hutogep

A légkondícionáló és a vízmelegítő berendezések mellett a hűtőgépek fogyasztják a legtöbb villamos energiát háztartásunkban, ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió ezek energiafelhasználásával kezdett el foglalkozni először. A hűtőgépek az első olyan háztartási eszközök, melyekre felkerült az energiacímke. A magasabb kategóriájú (A, A+, A++) készülékek többe kerülnek, de hosszű távon jobban megéri ilyen energiafelhasználással működő gépet választanunk. De ha eljön a zombiapokalipszis és nincs lehetőségünk magunkkal vinni hűséges háztartási gépeinket, akkor érdemes egy másik megoldás felé fordulnunk.

Egy korábbi cikkben már írtam az elektromosság nélkül működő hűtőszekrény elkészítéséről, ami tulajdonképpen egy földbe ásott fémvödör, mely a megfelelő elhelyezéssel képes hosszabb ideig romlás nélkül tárolni a zöldségeket. Most azonban egy másik megoldást mutatok meg, melynek költsége szintén nem haladja meg az ezer forintot sem.

Amire szükséged lesz:

– cserép virágtartó (nagyméretű),
– cserép virágtartó (kisebb méretű, amely belefér a nagyobbik cserépbe),
– homok,
– lábasfedő (mely betakarja a nagyobb cserepet),
– konyharuha

Tedd a kisebb cserepet a nagyobb belsejébe, töltsd fel a kettő közötti rést vizeshomokkal, majd takard le a konyharuhával. A helyezd el az ételt a kisebb cserepet és helyezd rá a lábasfedőt. Az elkészült “hűtőszekrényt” tedd minél árnyékosabb, hűvösebb helyre.

3. Esővízgyűjtő

zoldszem-onellatas-csinald-magad-esogyujto

Mivel a víz nem tűnik kimeríthetetlen forrásnak a túléléshez, nem mindig hatékony a csapvizet használni. Az eső egy olyan természetes folyamat, melynek segítségével akár több száz liter vizhez is hozzájuthatunk. Városi lakóként sokszor csak kinyitjuk az esernyőnket és figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy az esővíz hasznosítható.

Először talán furcsának tűnhet egy hordó beállítása az esőcsatorna alá, főleg akkor, ha a napi vízellátásunkat akarjuk megoldani vele. Bár a nagyobb barkácsáruházakban már találhatunk különböző méretű esővízgyüjtő hordókat, egy kis leleményességgel akár magunk is elkészíthetjük.

Amire szükséged lesz:

– nagy hordó, vagy szemetesvödör
– lefolyócső
– éles kés

Állítsd be a hordót, vagy a szemetesvödröt arra a helyre, ahol a legtöbb csapadékot lehet
összegyűjteni. Jellemzően ez egy ereszcsatorna. Vágj egy olyan lyukat a hordó, vagy a szemetesvödör tetején, melyen keresztül könnyedén le tud folyni az esővíz. Csatlakoztasd a lefolyócsövet a hordó aljára! Ennyi! Mindössze egy esős napra kell várnod, hogy megtöltse a kihelyezett hordót, majd az ezt követő napokon lehet felhasználni fürdésre, mosásra, vagy a szűrést követően fogyasztásra.

4. Napenergiával működő sütő

csinald-magad-napelemes-fozo

A napenergiával működő sütőről is megtalálható egy leírás ezen a honlapon. Az 1000 forintból megvalósítható ötlet alapja két különböző méretű, egymásba illesztett kartondoboz. Miután a belsejét feketére fested, a külsejét alufóliával feded be, egy üveglap ráhelyezésével el is készül a Kyoto Box-nak keresztelt tűzhelyed. Ez a papírdobozból készített elmés háztartási eszköz alkalmas egy tál étel elkészítésére, vagy akár vízforraláshoz is.

5. Fatüzeléses kályha

Ha nagyobb kiszerelésű konzervet veszel, érdemes megtartanod a dobozát, mivel remek alapanyagot adhat egy kályhának, ahol megmelegedhetsz és megfőzheted az ebédet.

A konzerv-kályha nagyon hatékony, hiszen kis mennyiségű fa felhasználásával is nagy hő érhető el és a keletkező füst sem okoz veszélyt, ha egy helyiséget kell befűteni vele.

A LifeHacker oldalon olvastam: A kályha formája lehetővé teszi, hogy nagy hőt generáljunk úgy, hogy először elég a fa, majd elgázosodik az égéstérben. Mivel ezek a kályhák szigeteltek, így a keletkezett hőt elnyeli, majd több órán át kisugározza. Ennél fogva veszélytelenek, hiszen a gáz majdnem teljes elégésével csak gőz és szén-dioxid keletkezik. Ezért lehet őket észrevétlenül használni a városban is.

Amire szükséged lesz:

– Nagyméretű konzervdoboz + tető (2-3 kg-os kiszereléshez)
– 3 db kisebb konzervdoboz (800 g-os kiszerelés)
– Szigetelés (tűzálló)
– Fémvágó (dekopír, vagy fűrészlap)
– Vastag kesztyű
– Filctoll

1. lépés: Vágd ki a külső dobozt!

onellatas-kalyha-zoldszem
youtube.com

Helyezd az egyik kisebb konzervdobozt a nagy konzervdoboz oldalának alsó felére és rajzold körbe! Ezután vágd ki a jelölés mentén, majd ellenőrizd, hogy a kis konzervdoboz illeszkedik-e a lyukba.

2. lépés: A kémény elkészítése

onellatas-kalyha-zoldszem1
youtube.com

Most helyezd a kis konzervdobozt a másik kisebb konzerv oldalára és rajzold körbe! Ezután ezt is vágd ki a jelölés mentén! Ezek után egyszerű konzervnyitóval bontsd ki a másik alját is. Ekkor egy csövet kapsz!

3. lépés: Készítsd el az adagolót!

onellatas-kalyha-zoldszem2
youtube.com

Most vagdosd be a nagy doboz és a kapott cső peremét körülbelül 2cm-es szakaszonként. A kis konzervből kapott csövet helyezd bele a másik kis konzerv oldalába és hajtsd le a bevágott peremeket.

4. lépés: Vágd ki a fedőt!

onellatas-kalyha-zoldszem3
youtube.com

Most felhasználhatod a nagy konzervdoboz fedelét. Helyezd a kisebb konzervdobozt a fedő közepére, rajzold körbe, majd vágd ki!

5. lépés: Töltsd meg szigetelőanyaggal!

onellatas-kalyha-zoldszem5
youtube.com

Hajtogass be minden második bevágott szakaszt a nagy konzervdobozon, majd töltsd be a két konzervdoboz közé a szigetelőanyagot! Használhatsz kőzetgyapotot, vagy kerámiaszálas paplant is! Helyezd be a fedelet és szorítsd le a még le nem hajtogatott szakaszokkal!

6. lépés: Készíts lapot az adagolónyíláshoz!

onellatas-kalyha-zoldszem6
youtube.com

Vágj egy négyzetalakú lapot kis fülekkel, mely illeszkedik az adagolónyílásba és kalapáld le laposra! Az adagolónyílás oldalába egy-egy vágás mentén be tudod helyezni a lapot úgy, hogy a fülek kifelé álljanak. Hajlítsd le ezeket a füleket, hogy stabilan tartsanak!

7. lépés

onellatas-kalyha-zoldszem7
youtube.com

Próbáld ki az elkészült kályhát a szabad levegőn!

6. Lámpa

zoldszem-onellatas-csinald-magad

Talán ez a legegyszerűbben megvalósítható ötlet, ha megszűnik a villamosenergia-ellátás! Fontos, hogy kéznél legyen minden eszköz, ha közeledik a sötétség.

Amire szükséged lesz:

– Tejüveg-színű flakon
– Elemlámpa
– Ragasztószalag

Fogd a flakont és ragaszd hozzá az elemlámpát! Kész is van a szobát betöltő fényt biztosító lámpa – szinte fillérekből!