Minden évben utazók milliói keresnek menedéket az otthon és a munkahely kötöttségeitől távol. Ilyenkor talán figyelmen kívül hagyjuk a magunk mögött hagyott hétköznapjainkat, és tudatosan, vagy tudatlanul hozzájárulunk az üvegházhatást okozó gázok növeléséhez. Van azonban néhány módszerünk, ami segíthet, hogy a nyaralásod élvezetes, ugyanakkor környezettudatosabb lehessen.

tudatossag_kornyezetvedelem_utazas1

1. Pakolj minél kevesebbet!

Kezdd el a környezetvédelmet már a pakolásnál! Minél több holmit szállítasz, annál több pénz fizetsz érte. A gépjármű, vagy a repülőgép terhelése nagyobb fogyasztással jár, ami lényegesen növeli a károsanyag kibocsájtás mértékét. A kevesebb csomag, kisebb terhet jelent, mind számodra, mind pedig a környezet számára.

2. Keresd a környezetkímélő utazási formákat!

Amikor a vonatot választod utazási eszköznek, akkor környezettudatos megfontolások vezetnek. A nyugat-európai vonatozás ismét reneszánszát éli, jó látni vonattal ingázó embereket hétköznap és kiránduló családokat hétvégenként.

A külföldi vonatok változatlanul pontosak, kényelmesek és minden ülőhelyhez jár egy mosoly a kalauztól.

A német vasutak honlapja nemcsak a menetrend és a jegyrendelés felülete, hanem temérdek hasznos információé is. Az egyik kedvenc felületem a károsanyag kibocsájtást mutató táblázat. A kis piros diagramok mindig megnyugtatnak, hogy a vonatozás még mindig a legjobb döntés.

Mivel jelenleg “csak” a Németország határain belüli utazás adatait mutatja ki, ezért egy Budapest-München (750 km) távolságnak megfelelő vonatút statisztikáját kiválasztva érdekes adatokhoz juthatsz. A végeredmény egyértelműen kirajzolja, hogy a vonatozás messzemenően a legtudatosabb utazási forma. Az egy főre jutó szén-dioxid kipöfögés ezen a szakaszon vonattal 40 kg, gépjárművel ugyanaz a táv 130 kg, míg repülővel 95 kg.

3. A kemping jó móka!

Most már rengeteg környezetbarát szálláslehetőség közül választhatsz, de talán a kempingek nyújtják a legjobb megoldást erre, ráadásul nem is kerülnek sokba. Ha tudatosan gondolkodsz felhőtlen vakációd közben, akkor a sátorbontást követően is egy tiszta, szennyezetlen környezetet hagysz az utánad következőknek.

Ha idegenkedsz a sátorozástól, akkor választhatsz a számtalan környezetbarát menedékház és szálloda között is, melyek leggyakrabban erdők és más természetes élőhelyek mellett épültek. A vendéglátóhelyek környezettudatos vezetése és szemlélete megnyugtató lehet számodra.

Ha azonban tényleg luxus környezetre vágysz, akkor keresd a “glamping” szolgáltatást az utazási irodák ajánlataiban. Itt minden luxussal ellátott, hatalmas belmagasságú sátrakra kell gondolni, ahol kézre esik a hűtőszekrény és az ágyunk melletti éjjeliszekrény is.

4. Válassz környezettudatos kütyüket!

Egyre több cég áll elő környezetbarát eszközökkel, melyek már a jó minőség mellett már hatékonyan is működnek a élővilág károsítása nélkül. Ezek a cégek nemcsak az előállított termékeikben tudatosak, hanem a gyártás folyamatát tekintve is. Ilyen termékek használata talán megnyugtat téged abban, hogy sokat tettél a környezet kímélése érdekében.

Most már nagy választékban elérhetők a napelemes telefontöltők, az újrahasznos, vagy lebomló anyagokból készülő konyhai felszerelések, vagy a dinamós elemlámpák. Az online boltok legtöbbször kedvezőbb árat biztosítanak neked, hogy könnyen elérhetővé tegyék számodra ezeket a felszereléseket.

5. Gyűjts szelektíven!

Ha adsz még esély a hulladéknak, hogy hasznos termék válhasson belőle, akkor megtetted az egyik legfontosabb zöld lépést nyaralásod alatt is. Számos hotel és kemping elindította már a helyi szelektív hulladékgyűjtési programját vendégeinek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet különválogatni a hasznos hulladékokat, még ha a szálláshelyünk nem is rendelkezik könténerekkel.

Kezdetnek elég, ha eltávolítod a csomagolást az új termékekről, mielőtt bepakolod a táskádba. Vegyél egy jó minőségű vizes palackot, és azt töltsd újra, hogy ne kelljen több műanyag hulladékot kidobnod. Ne égess hulladékot a kempingben, hiszen ezzel növeled a légszennyezést és a szomszédok haragját. És ha teheted, vigyél extra szatyrot magaddal, amiben a szelektív hulladékot gyűjtöd.