Amennyiben ezt a honlapot olvasod, valószínűleg érdekel az önfenntartás, vagy az, hogyan tudsz egyszerűen élelmiszert termeszteni, ami elsőre elég összetett és bonyolult feladatnak tűnhet.

Nagyszerű kezdés lehet pár fűszernövény és zöldség a kertben, mely önbizalmat adhat a következő évekhez, de ha megnézed az amerikai Dervaes család példáját, minden bizonnyal alig hiszel majd a szemednek. Ez a család a tavalyi évben körülbelül 2720 kg élelmiszert termelt meg saját erőből 400 négyzetméteren.

onellatas_dervaes_kerteszet
http://urbanhomestead.org/

 

Jules Dervaes és három gyermeke a kaliforniai Pasadenában él, ahol a zöldség- és gyümölcstermesztés mellett állattartással is foglalkoznak. Nemcsak elképesztő mennyiségű pénzt spórolnak meg azzal, hogy maguk termelik az élelmiszert, hanem még komoly bevételük is származik az éttermeknek leadott feleslegből is – egész pontosan 6 millió forintnak megfelelő dollár.

Ez pénz meglehetősen jó kiegészítésnek számít egy olyan háztartásnak, ahol tulajdonképpen „csak” háztáji termelés folyik. A négyszáz különböző zöldség mellett, sokféle gyümölcs, bogyós növény kerül az asztalra saját fűszernövények kíséretében. Mivel a család vegetáriánus, a csirkéket tojásuk miatt, a kecskéket pedig tejük miatt tartják. A hátsókertben álló saját kaptárakból pedig egész évre elegendő mézet biztosítanak a szorgalmas méhek.

Ez a városi tanya nem áll meg az egyszerű zöldség-, illetve gyümölcstermesztésnél, hiszen az egész gazdaság egy környezettudatos tervezésre épül. A gazdaság villamosenergia igényét kielégítő napelemek annyi „hasznot” termeltek eddig a családnak, hogy az eddigi legmagasabb villanyszámla csak 12 dollár volt (3600 forint) – egész évre!

Ezek után ne gondold, hogy az üzemanyagköltség is megterheli a családi kasszát, hiszen a biodízelhez elengedhetetlen használt sütőolajat ingyen kapják a környező éttermekből. Használt sütőolaj átszűrésével tiszta biodízelhez jutnak, ami hatékonyan és környezetkímélő módon ég el.

Mégis honnan indult ez a mesébe illő történet?

onellatas_dervaes_kerteszet2
http://urbanhomestead.org/

A ’80-as években Jules Dervaes, az apuka felújítandó házat vásárolt az amerikai Pasadena városában. A kezdetekben lelkesen vetették bele magukat az akkor még csak pár zöldségből álló veteményes gondozásába, de már akkor tudták, hogy még több függetlenségre és környezetvédelemre lenne szükségük a teljes önfenntartáshoz.

Élelmiszer

A növénytermesztésen kívül nagy gondot fordítanak az élelmiszerek tartósítására és megóvására is, hiszen a kenyér, a sajt, a vaj és a joghurt a saját konyhából kerül ki. A többlet ilyenkor mindig a fagyasztóban várja a hidegebb időszakot, ami akkor is ugyanolyan kíváló ízt ad majd az ételeknek, mint frissen. Az élelmiszert biztonságosan őrzik annak érdekében, hogy hosszú élettartamú legyen és kizárják az élelmiszer pazarlás minden lehetőségét.

A víz védelme

A Dervaes család remekül oldotta meg a víztakarékosságot a hagyományos WC öblítés átalakításával, a kültéri napkollektoros zuhannyal és az újrahasznosított vízzel működő mosógéppel. Ezek együtt képesek 50%-ot is megtakarítani az éves vízfogyasztásból.

Energiamegtakarítás

A család különösen odafigyel arra, hogy energiahatékony eszközöket használjon, vagy olyan könnyen elkészíthető lámpákat, amelyek gyakorlatilag nem fogyasztanak villamos energiát. Ilyen az olivaolaj lámpa, vagy a méhviaszból készített gyertya. Ezek mellett több, kézierővel meghajtott készülék is megtalálható a házban, mint a turmixgép, a napenergia sütő, vagy a a pedálhajtású malom. A közlekedést a korábban említett házi biodízellel oldják meg. Ha nincs szükség a gépkocsira, akkor egyszerűen csak bicikire szállnak, vagy gyalogolnak.

Egyszerű élet

Ezzel az egyszerű, vidéki stílusú életmóddal (ne hagyd, hogy az “egyszerű” szó becsapjon, mivel ez a fajta élet sokszor kitartó, hosszú munkát igényel), a család az otthon tanulással és korlátozott TV használattal teremt igazi közösségi légkört. Ezek mellett egymást tanítják a tudatosabb életvitelre és arra, hogy mire használható egy-egy általunk talán már hulladéknak minősített holmi. A ruházatot általában a helyi használtruha kereskedésben szerzik be, de sok terméket egyszerűen csak elcserélnek. Az általuk elkészített szappanok, dezodorok, fogkrémek és más tisztítószerek mind házi készítésűek és nem tartalmaznak ártalmas alkotóelemeket. Ők inkább gyógynövényeket fogyasztanak a gyógyszerek helyett, saját maguk intézik a hajvágást és a barkácsolást is megoldják a hátsó műhelyben.

A kert alapvetően csak ehető növényeket tartalmaz és az állattartás is tudatos tervezés része. A profinak tűnő életvitel nem csak egyéni érdekeket szolgál a család számára, hiszen több, mint 10 éve különböző internetes videókkal és bloggal segítik az önellátó életre törekvő embereket. A személyes találkozásokkal az elsajátítható készségeket tanítják meg azoknak, akik bármilyen fokú fenntarthatóságra törekszenek.

Jules iskolásokat tanít a fenntartható életre és a család többi tagja is elkötelezett mások megsegítésére. Fantasztikus és motiváló életet élnek, melyben megmutatják, hogy egy darabka föld és pár háziállat is megteremtheti azt a szabadságot, amit a legtöbben sikertelenül keresünk a városi közegben.