Már korábban írtam összefoglalót egy Angliában élő háromgyermekes édesanyáról, aki életének rémálom-szerű fordulatát követően építette meg saját otthonát. A korlátozott anyagi és fizikai lehetőségeit mérlegelve arra a döntésre jutott, hogy két kezével építi fel a családi házát. Az eredmény egy 17 négyzetméteres kabinház, ellátva az alapvető életvitel minden eszközével. Mi is az a kabinház és miért vált hihetetlen népszerűvé szerte a világon?

Mi az a kabinház?

A kabinház olyan épített, fenntartható házat jelent, melynek alapterülete nem haladja meg a 28 négyzetmétert, de alkalmas életvitelszerű tartózkodásra. Ez lehet egy házalapra, vagy egy utánfutóra épített kunyhó is. Anyaga általában fa, de manapság már aluminiumból is készítenek kabinházakat. Ezeket az apró építményeket gyakran a tulajdonos igényei és hóbortjai szerint építik, de fontos a hozzáadott egyszerűség és a környezettudatosság is.

A kabinház mozgalom fogalma az Egyesült Államokból ered, mely pár év elteltével vált ismertté Nyugat-Európában is.

Egy darab történelem

A kabinház mozgalom, mint említettem Amerikából indult a 2008-as amerikai jelzáloghitel-válságot követően, amikor az összeomló gazdaság és a természeti katasztrófák miatt milliók vesztették el az otthonukat. Szükségessé vált, hogy megfizethető és rugalmasan alakítható, mozgatható otthonokat alakítsanak ki azok részére, akik elvesztették minden vagyonukat. Dee Williams és Jay Shafer, a kabinház mozgalom úttörői saját építésű kabinházaikban helyeztek el több rászoruló embert. Ahhoz, hogy elkerüljék a még mindig értelmetlenül szigorú szabályozásokat, az alapterület méretét lecsökkentve, egy pótkocsira helyezték a kabinházakat.

“Mi lenne, ha eladnám a hatalmas házamat, az összes patkánnyal, hiteltartozásával és a portörlés, felmosás, takarítás, porszívózás, festés, fűnyírás minden elvesztegetett órájával? Milyen lenne egy könnyedebb élet?”, teszi fel a kérdést a The Big Tiny: A Built-It-Myself Memoir” című könyvében.

A kabinházak hatalmas népszerűségre tettek szert Amerikában, több száz könyv, blog, sorozat jelent  meg a témával kapcsolatban. És ahogy az lenni szokott, pár év elteltével Európába is eljutott ezeknek a kicsiny házaknak a híre.

A filozófia

Az elmúlt ötven évben a lakások mérete folyamatosan növekedett, míg a családok kisebbek lettek. A pénz nem boldogít, de az emberek általában elégedettek annak tudatával, hogy több van nekik, mint legtöbb embertársuknak, állítja egy brit tanulmány.

A Warwick Egyetem kutatói arra kerestek választ, hogy a háztartások bevételének növekedésével együtt, miért nem jellemző a boldogság és az elégedettség növekedése. A kutatást vezető pszichológus, Christopher Boyce és csapata tízezer háztartásban élő brit lakos véleményét elemezte olyan kérdésekre, mint például mennyire elégedettek az életükkel.

“Megpróbáljuk elmagyarázni az embereknek, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése _ és ezzel együtt a jövedelem emelkedése – ellenére, miért laposodott el a nemzet átlagos elégedettsége”, mondta a pszichológus egy interjúban.

Kutatásuk igazolja, hogy az abszolút jövedelem önmagában nem jelent boldogságot, hiszen ennek alapja, a növekvő jövedelmi szinttel járó emelkedett hangulat, egy rövid átmenetet követően visszatér korábbi állapotához.

“Ha van egy nagyobb házad a környéken, azzal úgy hatsz másokra, hogy ők is nagyobb otthonra vágynak, ezzel máris csökken az elégedettségük”, mondta Boyce. “Valójában ez egy ördögi kör. Életünk könnyedén egy olyan versennyé alakulhat, melyet saját környezetünkkel vívunk meg.”

“Amikor az ember a pénzt az élvezetért hajszolja, azzal csak korlátozott mértékű boldogsághoz juthat, mivel egyre nagyobb mennyiségre van szüksége abból, ezért többet kezd el dolgozni érte, mint amennyi az élet igazi megéléséhez szükség lenne. Azt hiszem, van egy jobb út a jólét és a boldogság növeléséhez: ha az emberek nem a pénzkeresetre összpontosítanának, hanem egyfajta tétnélküli játékot játszanának, amelyben mindenki nyertes lehet”.

Szabadság

Nagy szabadságot jelenthet, ha a saját tulajdonú házadat magaddal tudod vinni oda, ahová a munkád, vagy a szíved húz. Ha szeretsz sokat utazni, akkor a távolléted alatt sem kell aggódnod a lakhatási költségek miatt.

Egyszerű élet

Az ember mindig választhat, hogy egy hatalmas házban él szegényként, vagy egy kis kabinházban boldogabban. Sokan választották már az egyszerűbb életvitelt, melyben kevesebb felesleges holmi mellett a zavaró tényezők száma is elenyészővé válik, így tényleg az kerül a mindennapi élet középpontjába, ami igazán fontos.

Fenntarthatóság, ökológiai lábnyom csökkentése

Az ökológiai lábnyom egy olyan érték, ami kifejezi, hogy egy adott környezetben egy társadalomnak, vagy akár személynek mekkora földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Te is ki tudod számolni a személyre szabott ökolábnyomodat ezen az oldalon!

Egyre több ember ébred rá, hogy az, ahogyan a Földünket kezeljük, nem folytatható. Ez azt jelenti, hogy a napi tevékenységeink alatt fel tudjuk mérni, hogy döntéseink milyen hatással vannak a bolygónkra. A hangsúly azon van, hogyan tudjuk a szemléletünket a tudatalattiból tudatos cselekedetre transzformálni. Azt vásárolunk, amire tényleg szükségünk van? Szelektíven gyűjtjük a hulladékot? Összhangban van az értékrendünkkel egy adott termék, vagy egy szolgáltatás?

A kabinház tökéletesen beleillik a fenntarthatóság szellemiségébe, hiszen működésük során kevesebb hulladékot termel és kevesebb az energiafelhasználása is.

Esztétika

Az apró házaknak mindössze a képzelet szab határt. Egy kis szaktudással, odafigyeléssel és ötlettel rengeteg szabad teret tölthetsz meg azon a pár négyzetméteren. Egy nagyterületű épített ház költsége meg sem közelíti egy kabinház élettérének költségeit, melynek egyes négyzetmétereit nem a drága bútorok, legújabb építési trendek határoznak meg, hanem az egyszerűség. Mindegy, hogy mivel foglalkozol, milyen háttérrel rendelkezel, az apró házak minőségi változást hozhatnak az életedben.

Pénz

A kabinház felszabadít a hitelek és a kölcsönök terhe alól. Egy apró ház tulajdonosaként jóval alacsonyabb gáz-, víz- és villamos energia számlára számíthatsz, nem is beszélve a megújuló energiaforrások használatáról, mellyel még inkább lecsökkentheted a költségeidet. Mivel nem tudsz mindent belezsúfolni a kis házikóba, egyszerűbb, megfontoltabb döntésekre van szükséged.

Idő

Kevesebb pénz szükséges a kabinházad költségeinek kifizetésére, mely azt jelenti, hogy kevesebb munkára, munkaidőre van szükséged ahhoz, hogy megtermeld a fenntartáshoz szükséges pénzt. Akkor több időt tudsz eltölteni a családoddal és a barátaiddal. A kellemetlen házimunkák ideje is lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, hiszen az egyszerű életvitelednek köszönhetően, mindennek megvan a maga helye.

Társadalmi kapcsolatok

Ha kis kabinházban élsz, akkor az általában azt jelenti, hogy kénytelen vagy az időt a szabadban tölteni. Ha nincs mosógéped, vagy internet elérhetőséged, akkor a közösségi helyek jelenthetik számodra a kapcsolattartás lehetőségét. Ismerkedj meg új emberekkel, meséld el, hol élsz és biztos, hogy a társaság középpontja leszel!

Egy példa

Ezt a kabinházat egy asztalos, Dimka Wintzel építette a Walden Studio építészirodával karöltve. A kunyhó 100%-ban önellátó, melyet egy fatüzeléses kandalló, egy szűrővel ellátott esővízgyűjtő és pár napelem biztosít. Ez a három dolog már szinte alapfelszerelése egy átlagos kabinháznak, mely kiegészülhet zuhanyzóval és szeptikus komposzt vécével is.

A fenntartható élet egyben az önfenntartó életet is jelenti. Ez a kis ház mindent tartalmaz, ami egy egyszerű élethez szükséges. Olyasmit, amire már évek óta sokan vágynak. Önfenntartás, szabadság és egyszerűség!