“Ki kell törölni a tudatunkból azt a megtévesztő elképzelést, hogy mindenkinek munkahelyre van szüksége. Napjainkban tényként kell kezelni, hogy tízezerből egy ember képes olyan technológiai áttörést elérni, mely jelentős hatással van a többi emberre is. A mai fiataloknak teljesen igaza van abban, amikor arról beszélnek, hogy a kenyérkereset jelenlegi formája teljesen abszurd. Még mindig új és újabb munkahelyeket teremtünk, mert az a hamis elképzelés él bennünk, hogy mindenkit foglalkoztatni kell, legalább azért, hogy jogot tartson a létezésére. Ezért vannak a felettesek és azok felettesei, akik olyan embereket irányítanak, akiknek szükségük van arra, hogy megmondják, mit tegyenek. Az igazi vállalkozás az lenne, ha visszamennénk az iskolába és elgondolkodnánk azon, mivé szerettünk volna válni, mielőtt bejött volna valaki, hogy elmondja: mindenkinek munkahelyre van szüksége.” (Buckminster Fuller)

Planting getty creative easy access

Világunk folyamatosan változik, melyben szinte semmit nem vehetünk biztosra. A gazdaság, a társadalom, az energiaellátás és a közbiztonság pillanatnyi rezdülései is már hatással vannak az életünkre és nehezen értjük meg ezek okait. Ha a gondosan megtakarított pénzünk és az egészségünk veszélybe kerül, jó ha kéznél van egy „B” terv, ami mentén cselekedhetünk. Ha az életünk leegyszerűsítésével apró lépéseket teszünk az önellátás felé, akkor a világpiac kilengései nem lesznek hatással az életvitelünkre.

Miért fontos az önellátás?

Az önellátás olyan életforma, melyben a meglévő források felhasználásával és külső segítség nélkül elégíthető ki az egyén, vagy a család alapvető igénye. Ha önellátó vagy, akkor minőségi változást érhetsz el az életedben nemcsak azáltal, hogy függetlenné teheted magad a pénztől, hanem mert a saját döntéseid és felelősséged érvényesül a mindennapokban.

A legtöbb ember sajnos nem tudatosítja magában azt a lehetőséget, hogy az önfenntartás nagyszerű „B” terv lehet a nehezebb időszakokban. Ha önmagadra és a családodra támaszkodva közösen dolgoztok az élet egyszerűsítésén, akkor az eddig fontosnak gondolt áringadozás, vagy a pénzpiaci helyzet egyáltalán nem lesz rád hatással.

Például, ha egy adott évben szárazság, vagy fagykár fenyeget, akkor az a mezőgazdaságban a termények és egyben a hús árának emelésével is jár. Az önellátásban te vagy a termelő, a beszállító és a fogyasztó, ezért az árak ingadozása egyáltalán nem lesz hatással az életedre. Ez tesz téged erőssé és gyakorlatiassá. Te hozod a döntéseket és te is valósítod meg azokat.

Élj egyszerűen és szabadulj meg az adósságtól

Hagyj fel a szolgasággal, és csináld, amit szeretsz. Nincs szükséged sok pénzre ahhoz, hogy a saját kunyhódban élj a földeden, és azt csináld, amit mindig is szerettél volna.

Milyen örökséget szeretnél a gyermekeidre hagyni? Tényleg azt akarod nekik tanítani, hogy életünk végéig valaki másnak kell dolgozniuk?

Fontold meg ezt egy pillanatra.

Fiatal korunktól arra programoztak minket, hogy a megélhetéshez munkahelyre van szükségünk. Nos, ez nem igaz. Dolgoznunk kell, de ehhez nem a klasszikus értelemben vett munkahelyre van szükségünk, hanem olyan helyre, ahol magadért és a családodért élhetsz és dolgozhatsz. Ha 30-50 évet töltünk egy állásban, akkor a teljes időnk 33%-ában valaki másnak csinálunk olyan dolgokat, amit nem is igazán szeretnénk. Abban a hitben kelünk fel nap mint nap, hogy “kenyérkeresők” vagyunk, ami technikailag így is van, de a napi feladataink elvégzése közben nehezen vesszük észre, hogy nem saját magunknak, hanem a főnökünknek és a minket alkalmazó cégnek termelünk pénzt. Jelenleg, ha időt akarunk tölteni magunkkal és a családunkkal, akkor a munkahelyünk elvesztését kockáztatjuk. Arra még csak nem is gondolhatunk, hogy a családdal hosszabb kiruccanásra menjünk. Képes lennél feladni a munkádat, hogy még több időt tölthess el a családdal? Nehezen.

Fiatal korunk óta arra lettünk programozva, hogy megtaláljuk azokat a területeket, amit az emberiség nagy része “normálisnak” gondol, de ez a valójában messze áll a normálistól.

A munkádat nem a főnököd jelenti. A Te feladatod ebben az életben talán az, hogy (okosan és ésszerűen) dolgozz, hogy jó életet biztosíts a családodnak és magadnak és hogy úgy neveld a gyermekeidet, ahogy jónak látod és nem úgy, ahogy a rendszer szerint kellene.
A közösség létrehozása és fenntartása mindennél fontosabb, hiszen ez a mi célunk. Amint ez letisztázódik bennünk, akkor lehetünk képesek dolgozni a családunkért és más lényekért.

Az egyszerűség hatalma nem csupán az életed jobbátételéről szóló könyv, mert a legtöbb ismeret, amit benne találsz, már az első pillanattól ismerős lehet számodra. Az egyszerűbb élet tulajdonképpen visszatérés dédapáink életviteléhez, azokhoz a tevékenységekhez, amelyeket a ház körül végeztek és az egészséges életről, amit éltek.

Összeszedtem néhány lépést, amit már most megtehetsz, hogy az önellátó élet minél hamarabb lehetővé váljon számodra is.

1. Hozz létre egy „önellátó élet alapot”!

Tedd be a megtakarított pénzedet egy bankszámlára és hagyd gyarapodni. Felejtsd el egy időre, hogy ott van és dolgozz folyamatosan azon a célodon, hogy önellátóan élj.

2. Csökkentsd a költségeidet!

Spórolj azokon a szolgáltatásokon, amikre nincs szükséged. A kábel TV, és más előfizetéses csomagok jó példák erre. Nem lenne jobb, ha azt a havi 10-20 ezer forintot az „önellátó élet alapba” tennéd?

3. Spórolj pénzt!

Sok pénzt takaríthatsz meg azzal, ha ritkán eszel étteremben, és tudatosabban vásárolsz az áruházakban. Kávé a helyi kávézóban, csoki, snack, gyorsételek, italok és üdítők nemcsak az egészségnek ártanak, de a hónap végére jelentősen megnövelik a kiadásokat. A tudatosabb vásárlással több tízezer forintot is megspórolhatsz havonta.

4. Add el a régi kacatokat!

Eladhatod azokat a holmikat, amelyek évek óta vesztegelnek a garázsban, a padláson, vagy a pincében. Emlékszel arra a raktárra kint hátul, ami tele van olyan termékkel, melyeket még ki sem bontottál, vagy arra a hátsó szobára, amelyben csak a használaton kívüli tárgyakat tárolod? Ha legalább már egy éve nem használtad azokat, akkor valószínűleg nincs is rá szükséged. Nem raknád el inkább azt az összeget jó célokra? Az ott pénz, ami jelenleg porosodik, még akkor is, ha az csak 500 forint. Ha az utcán meglátsz egy 500 forintos bankjegyet, felveszed?

Akkor miért hagyod, hogy a régi cuccaid, amiket soha nem használsz, csak ott legyenek és foglalják a helyet? Használd ezeket arra, hogy elérd az önellátó életet. Add el őket és tedd azt a pénzt a bankba!

5. Kérj és használj újra építőanyagokat!

Több olyan építkezés is van a városban, ahol a megmaradt raklapok, fűrészáruk, fémlemezek, csövek, kerítések és egyéb hasznos anyagok hulladéknak minősülnek. Egy kis találékonysággal mindezekből hasznos építőanyag válhat az önellátó farmodon.

6. Vásárolj egy kis darab földet!

Magyarországon már olcsóbban is hozzájuthatsz egy kis 300-800 négyzetméteres telekhez. Vidéken sok eladó telek van, több településen jelképes összegért juthatsz építési telekhez, akár lakóépülettel együtt is.

Nincs szükséged nagyméretű, több száz hektárnyi farmra, hiszen egy négytagú család élelmiszerigényét pár száz négyzetméteren is megoldhatod. Fizetnél 1-2 millió forintot azért a szabadságért, amit egy gyönyörű, vidéki telek és annak minden előnye adhat? Ne felejtsd el, hogy nemcsak földet vásárolsz, hanem egy teljesen új életmódot és a hozzá kapcsolódó szabadságot is. A saját földeden több száz kiló élelmiszert tudsz termelni, olyan életvitel mellett, ami neked és a családodnak is testhez áll.

7. Legyen benned hajlandóság a költözésre!

Ha önellátóan akarsz élni, akkor valószínűleg költöznöd kell majd, a költségeid csökkentée érdekében. A föld, amit megveszel valószínűleg távolabb lesz a várostól, így nem feltétlenül lesz kényelmes az azonnali váltás, de nagyobb mozgásszabadságot nyújt az élettered kibővítéséhez. Lesz hely arra, hogy élelmiszert termessz, állatokat tarts és felépíts egy szép otthont magadnak és a családodnak.

8. Építs vagy vegyél egy rönk kunyhót, vagy aprócska házat!

Nem kell, hogy elzálogosítsd az életed az elkövetkezendő 30 évre. Egy apró fa kunyhót vagy egy konténerházat már a jelenlegi kiadásaid töredékéért is fel tudsz építeni. Az egyszerű életmód lehetővé teszi, hogy azokra a dolgokra összpontosíts, amelyek fontosabbak számodra: a családra, a barátokra és a tapasztalatszerzésre.

9. Tanuld meg, hogyan tudod megtermelni a saját élelmiszered!

Tájékozódj, hogyan lehet elkezdeni az élelmiszertermesztést a saját kertedben. Rengeteg módszer és technika létezik, amely segíti a fejlődésedet egy hatékonyabb, gazdaságosabb termesztés kifejlesztéséhez.

10. Ha szükséges, ülj vissza az iskolapadba és tanulj arról, amit szeretsz!

Sajátíts el egy új szakmát vagy készséget, amit mindig is meg akartál tanulni! Szerezz diplomát, ha jónak látod! Ha nem akarsz papírt szerezni, akkor csak gyűjtsd az információt! A tudás egy életre szól, mely az évek előrehaladtával egyre csak növekszik. Miért ne csinálhatnád azt, amit igazán akarsz?

Felépítheted a saját otthonodat anélkül is, hogy 30 évre eladósítanád magad és a gyermekeidet. Megépíthetsz egy saját kunyhót, még akkor is, ha most kételkedsz benne. Megtermelheted a saját élelmiszered, amit nem olyan helyekről kell beszerezned, ahol veszélyes vegyi anyagokkal és tartósítószerekkel egészítik ki. Bioélelmiszert fogyaszthatsz, teljesebb élhetet varázsolhatsz anélkül, hogy 60 órát kelljen dolgozni a megélhetésért.