Ha több éve logisztikai, vagy építőipari területen dolgozol, akkor valószínűleg láttál már rengeteg olyan minőségi raklapot, amelyekből egyetlen használat után hulladék lett. Mindig is elképzeltem, mennyi változatos felhasználási lehetőség rejlik ebben az értékes anyagban, ami lehet emelt ágyás, bútor, vagy akár parketta is.

Ha lehetőséged van nagyon mennyiségű raklap beszerzésére és azon töröd a fejed, vajon mi lenne a legjobb módja ezek újrafelhasználásának, akkor javaslom az egyedi parketta elkészítését. Ilyesmit már mások is sikeresen véghez vittek, épp ezért neked is sikerülni fog.

A raklapok lécei általában nem alkalmasak parketta elkészítéséhez, mivel a legtöbb elemük görbe, törött, vagy túlságosan korhadt. A legtöbb esetben azért találhatsz köztük jó állapotú, egyenes léceket, amelyek megfelelő készletet adhatnak a jövőbeli parkettának. Jó érzés, amikor a faanyagnak adunk még egy második esélyt is.

Mielőtt belefognánk a parketta otthoni elkészítésébe, győződj meg róla, hogy a befedni kívánt szoba padlózata kellően síkban van-e. Ennek a segédletnek az a célja, hogy összegyűjtsek számodra minden információt a padló előkészítéséhez, és a parketta lerakásához.

1. A raklapok szétszedése

csinald-magad-raklap-parketta

Szedjük le egyesével a léceket a raklap keretéről. Attól függően, hogy a raklapok milyen kötőelemmel vannak összeillesztve, annak megfelelő szerszámmal kell azokat eltávolítani. Amennyiben szegek tartják össze a raklapot, akkor egy ácskalapács, vagy egy feszítővas a megfelelő szerszám a szétbontásukhoz; ha csavarokkal van összefogva, akkor csavarhúzó, vagy elektromos behajtó. Ezután távolíts el minden fémet, szennyeződést és törmeléket a raklapokról.

Javaslat: Mindig viselj szemvédőt, miközben barkácsolsz, mivel a felpattanó szögek, vagy csavarok sérülést okozhatnak.

2. Rendezd a deszkákat csoportokba egyenesség és minőség szerint

csinald-magad-raklap-parketta1.jpg

Válogasd ki a hibás léceket az egyenes, jó minőségűek közül. Ha meg akarod tartani a rossz léceket is, felhasználhatod őket tűzifának, vagy más barkács projekthez. Ha rendelkezel gyaluval és marógéppel, akkor könnyedén egyformára alakíthatod a léceket, figyelve a vastagságra és a merőlegességre, ezáltal a deszkák még jobban illeszkednek majd egymáshoz a padlón. Amennyiben nincs ilyen felszerelésed, valószínűleg több rés lesz majd a parkettalécek között. Több, ezzel a témával foglalkozó fórumon olvastam, hogy mind a két megoldás népszerű az otthoni barkácsolók körében, úgyhogy ez a döntés csak rajtad áll.

3. A padlógerendák felmérése

Most jelöljük meg a padlógerendák helyét. Általában 30, 40, vagy 60 cm távolságra szokták elhelyezni egymástól, amelyekre a parkettákat megfelelően rögzíteni tudjuk. Ismételd addig a folyamatot, amíg az összes gerendát be nem jelölted.

4. Aljzatpapír lerakása

Több, egyéb megoldás mellett a padlózat papírral való szigetelése segítséget nyújthat a gőz/nedvesség okozta károk elkerülésében. Normál, egyenes aljzatra elegendő a 2 mm-es habfólia (Polifoam), ha az alap magasságát szeretnéd emelni a jobb szigetelés  eléréséhez, lehetőség van 3 illetve 5 mm-es habfólia lerakására, hiszen zaj és hőszigetelő funkcióval is rendelkezik. Terítsd be az egész helyiség padlózatát faltól-falig, majd tűzz az aljzathoz kis kapcsokkal. Használj elegendő kapcsot, hogy a fólia gyűrődésmentesen a helyén tartsa, majd a végeket késsel vagdosd le. Amikor hozzálátsz a következő sorhoz, úgy csináld, hogy a széle az előző sor szélével 10 cm átfedésbe kerüljön. Alkalmazd ezt minden egyes sornál, amíg be nem fedted az egész helyiséget. A felhasznált kapcsok száma nem lényeges, csak elegendő legyen ahhoz, hogy a papírt szorosan tartsa.

Tipp: Ha már a papírt lerögzítettük, talán segítségedre lehet, ha vonalakkal bejelölöd a kapcsok helyét, hogy munka közben jól látható legyen.

5. Tervezd meg a parketta elrendezését

csinald-magad-raklap-parketta2

Próbáld többször elhelyezni a léceket abban a sorrendben, ahogy végül látni szeretnéd. Úgy tervezd meg, hogy a lécek iránya a gerendákra merőlegesen essen. Tehát, ha a gerendák észak-déli irányba futnak, akkor helyezd a léceket kelet-nyugat irányba.

Érdemes a léceket lépcsőzetes elrendezésbe lerakni. Ez azt jelenti, hogy minden sorban más hosszúságú léccel fog kezdődni az előző sorhoz képest. A lécek legvégén egymás mellett sose legyen két egyforma hosszú léc. Talán segítségedre lehet, ha tetszőleges hosszúságú lécek lerakásában gondolkodsz. Mindezek mellett, próbáld úgy elrendezni az elemeket, hogy a köztük lévő rések minél kisebbek legyenek, valamint arra is figyelj, hogy legalább 2 cm rés maradjon a helyiség széleinél a falak mentén. Erre a célra könnyen felhasználhatsz 2 centiméteresre levágott távtartókat.

6. Fektesd le az első lécet a sarokba

Válaszd ki a helyiség tetszőleges sarkát, és fektesd le az első lécet, de ügyelj, hogy a fa természetes tágulásához szükséges 2 centiméteres távolság meglegyen a falaktól. A lefektetett parketta biztosításához 5-7 cm-es padlószegeket kell beleütni , de ne helyezd a szegeket 2-3 cm-nél közelebb a szélekhez, mert azzal a fa szétrepedését kockáztatod. A legjobb eredmény érdekében fúrd elő mindegyik szeg lyukát egy olyan fúrófejjel, ami lényegesen kisebb keresztmetszetű, mint maga a szeg. A lyukak kifúrását követően üsd be a szegeket amennyire csak lehetséges.

7. Az első sor befejezése

csinald-magad-raklap-parketta3

Rakd le a léceket faltól-falig, és rögzítsd őket, amíg az első sor végéhez nem érsz. A munkád megkönnyítése érdekében ne felejts el távtartókat rakni, ahogy haladsz. Ha megfelelően válogattad össze sorokat, akkor nem kell levágnod az utolsó lécet. Valószínű azonban, hogy szükség lesz majd erre a faltól való távolság megtartásához. Rögzíts minden egyes lécet, amíg a sor végére nem érsz.

Tipp: Építési ragasztót is felvihetsz a lécek aljára leszegelés előtt. Ez nem kötelező, de ajánlott.

8. A folytatás

Láss hozzá a következő sornak némi elcsúsztatással és folytasd így az utolsó sorig. Ne felejtsd el elcsúsztatni a következő sort az előzőhöz képest. Általában az a legjobb választás, ha a sor első lécét elfelezzük, és ott indítjuk a következő sort. Ezzel egy szép, egymástól eltolt mintázatot kapunk. Nem baj, ha nem tökéletesen pontos a sorok közti elcsúsztatás mértéke, ha csak nem olyan mintázatot szeretnél kapni, mint a téglafal. Én személy szerint a padló természetes kinézetét részesítem előnyben.

Ne feledd, hogy itt már nem kell távtartókat helyezni a lécek közé, csak a falak és a lécek széle mentén van rájuk szükség. Folytassuk a lécek lerakását a legutolsó sorig, miközben ügyelünk a soronkénti eltolásokra is.

9. A legutolsó sor lemérése és levágása a pontos illesztéshez

Mikor elérkezel az utolsó sorhoz valószínűsíthető, hogy a lécek hosszanti széleiből is le kell vágni, hogy pontosan illeszkedjen a falhoz. Ehhez használhatsz körfűrészt, asztali fűrészt, vagy akár kézifűrészt is – amelyik kéznél van. Ne feledd a lécek vágásánál beleszámítani a 2 centiméteres távtartókat is.

10. Készítsd elő a szegbeütőt, a szegeket és a kalapácsot!

A következő lépés, hogy végigmenve minden szegen beüssük őket a szegbeütővel. Egyszerűen helyezzük a szegbeütő eszköz hegyét egy padlószegre. Ezt a műveletet a sarokból kiindulva szeretem kezdeni, ahol az utolsó sor lerakását befejeztem. Üsd meg a kalapáccsal a szegbeütő fejét annyiszor, amíg legalább 3 mm mélyen bele nem fúródik a szeg a padlóba. Minden sort végigkövetve üssük be minden szöget ugyanezen a módon. Ez egy nagyon fontos művelet akkor, ha nem szeretnéd, hogy egy szög feje is kiálljon a padlóból.

11. További lehetőségek

csinald-magad-raklap-parketta4

Az, hogy a padlód elkészült-e, vagy nem, az csak tőled függ. Ha egy bolt vagy egy istálló padlózatáról van szó, akkor a fát akár csupaszon is hagyhatod, leszórhatod homokkal, vagy beboríthatod linóleummal.

Ha azonban egy szebb megoldásra törekszel, akkor bérelhetsz, vagy kölcsönkérhetsz egy csiszológépet is. Ha ezt a megoldást választod, ügyelj arra, hogy betartasz-e minden munkával kapcsolatos, és biztonsági utasítást. A csiszológép arra való, hogy a parkettát egyenletesre simítsa, éppen ezért nem szabad a működő csiszológépet egy helyben kezelni, mert a végén azt veszed észre, hogy túl sokat faragtál le a felületből. Az éles használat előtt bizonyosodj meg afelől, hogy megfelelően tudod kezelni az eszközt.

Ha ezzel készen vagy, és elérted a kívánt simaságot, porszívózd fel az összes keletkezett port. Most, hogy a padlód elkészült, használhatsz háromrétegű magas minőségű padló fényezőt is.