csinald-magad-zoldseg-viragcserep

Egyszerű csináld-magad módszerrel, akár ma is elkezdheted megtermelni saját zöldségedet egy feleslegessé vált virágosládában, vagy egy közösségi kertben. Nincs olyan kis tér, amit ne lehetne felhasználni élelmiszertermesztésre. A kis konyhakerted megvalósításához inkább találékonyságra van szükséged, mint sok pénzre, hiszen akár 10 négyzetméter tudatosan beültetett kert is képes ellátni egy kis családot alapvető, tiszta élelmiszerekkel, mint a saláta, paradicsom, vagy a paprika.

Ha már idén nyáron szüretelni szeretnél a folyamatosan beérő zöldségekből, akkor eljött az ideje, hogy egy kis munkával konyhakertet varázsolj az otthon fellelhető kincsekből.

A siker minden esetben a termékeny talajjal kezdődik. Minél nagyobb terület áll rendelkezésedre, annál többféle növénnyel tudsz nagyobb térközökkel kisérletezni. A mi esetünkben azonban, be kell érnünk kisebb, szűkösebb helyekkel, ezért fontos a megfelelő minőségű föld.

A legtöbb növény számára az ideális talaj, valahol az agyag és a homok között helyezkedik el. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen talajtípus van a környékeden, akkor bevizezett tenyérrel próbálj meg egy kis földlabdát gyúrni. Ha kemény, feszes golyót kaptál, akkor a talaj sok agyagot tartalmaz, ha pedig könnyen szétesik, akkor valószínűleg több homokot. Komposzt segítségével könnyedén feljavítható a talaj minősége, azonban nem mindegy, milyen konyhai hulladékokból áll össze.

A legegyszerűbb mikro-komposztálót akár egy nagyobb üdítőitalos palackból is elkészítheted. A palack felső negyedét levágva, nagyobb nyílás marad, hogy az alapvető konyhai hulladékokat, – mint a salátalevelet, banánhéjat, almacsutkát, tojáshéjat, kenyérmorzsát, kávézaccot – könnyebben bele tudd szórni. Érdemes még faforgácsot, fűrészport, újságpapírt vagy felaprított tojásdobozt hozzárakni a megfelelő zömítés miatt. Állati ürüléket, húst és egyéb hulladékot azonban ne rakjál a komposztálóba, mert káros folyamatokat indíthatnak el!

csinald-magad-komposztalo

Ha megtöltöttük a mikro-komposzálót, akkor rakjuk vissza a levágott tetőt és szúrjunk az oldalába apró lyukakat a megfelelő szellőzés érdekében. Érdemes hetente átforgatni a komposztrétegeket, hogy a bomlási folyamat a palack minden részében egyenletesen indulhasson be. Szobahőmérséklettől függően akár 2-3 hónap is szükséges a megfelelő tápanyagban gazdag komposzt előállításához, ezért érdemes már az ültetést és a palántázást megelőző hónapokban nekilátni a háztartási hulladékok begyűjtésének.

1. Zöldségek termesztése virágágyásokban

csinald-magad-zoldseg-viragoskert

Ha jobban körülnézel a hátsókertben, megláthatod, hogy milyen sok helyre lehetett elültetni egy-egy paradicsomot, paprikát, vagy néhány fűszernövényt. Gyakran a virágágyásokban és a kihasználatlan széleken is akad olyan hely, ahol elfér pár zöldségféle. A legfontosabb, hogy a veteményeskert együttműködjön a kerttel, ne pedig ellene.

Az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy helyet szoríts néhány konyhakerti növénynek az, ha nekiállsz tavaszi nagytakarítást végezni a virágágyásokban. Visszavághatod a hatalmasra nőtt bokrokat, kihúzhatod a gyomnövényeket és megtisztíthatod a törmelékektől a kertet. Ha az évelő virágok helyett színes fűszernövényeket és zöldségeket ültetsz, erőfeszítéseidet sokszorosan meghálálják.

Fontos a növények elrendezésénél a kert tájolása is, ezért igyekezz úgy kialakítani, hogy a magasabb zöldségek a magasabb dísznövények között legyenek a kert északi felében, míg a kisebbek a kert elején, melyek nem árnyékolják be a többi növényt és nem akadályozzák a bejáratot. A kertben nagyszerűen összeillik a paradicsom, az uborka, a padlizsán, a paprika, a rozmaring, a levendula és a körömvirág.

Miután megtörtént az ágyások megtisztítása, akkor a hagyományos kertekhez hasonlóan szükséges a megfelelő talajminőség kialakítása is. A zöldségeknek mindig ugyanannyi a tápanyag-szükséglete, független attól, hová ülteted őket. A korábban leírt módszerrel készült saját komposztot dolgozd jól a talajba, de ha erre nincs lehetőséged, akkor a tápanyagokban gazdag virágföld is tökéletesen megfelel. Csak arra ügyelj, hogy a már meglévő bokrok, virágok gyökereit ne sérts meg a kerti szerszámokkal!

Miután a növények a helyükre kerültek, bőven öntözzük meg az elkészült ágyást. Ez felfrissíti a növényeket és segíti őket helyrerázódni az átültetés okozta sokkból. Az új növényeket legalább naponta egyszer locsolni kell az első két hétben. Miután megerősödnek, akkor elégséges a heti egy-két locsolás, hogy egészségesek maradjanak. Ez a mennyiség azonban változhat az éves csapadékmennyiség és a napsütéses órák változásaival.

2. Zöldségek termesztése virágcserépben

csinald-magad-zoldsegtermesztes

Ha nem áll rendelkezésedre kis hátsókert, vagy telek, még mindig több lehetőséged van arra, hogy kiváló minőségű élelmiszert termelhess. Elkezdhetsz virágcserepekben, virágládákban zöldséget és fűszernövényt termeszteni, melyek igazán nem sok helyet foglalnak el az erkélyen, vagy az üveges lépcsőfordulókban.

A hidropónia szintén egyszerű megoldás az alapvető élelmiszerek előállításához, amihez csak víz és tápoldat szükséges. A talajban termesztett növény energiájának nagy részét gyökérzete fejlesztésére fordítja, hogy minél több tápanyaghoz jusson. A hidropóniával termesztett növény gyökérzete számára biztosíthatod a megfelelő minőségű és mennyiségű tápoldatot, ezért energiáját a vegetatív növekedésére tudja felhasználni. Ez azt is jelenti, hogy a földben nagyobb gyökérzet kisebb növényt, a hidropóniában kisebb gyökér nagyobb termést eredményez.

csinald-magad-hidroponia

A feleslegessé vált virágcserepek és virágládák több okból is nagyon jó környezetet biztosítanak a szükséges élelmiszereid megtermeléséhez. Mivel a ládák és a cserepek különálló szigetekként viselkednek, segítenek távoltartani a kártevőket és a talajbetegségeket. A másik előnyös tulajdonsága abban rejlik, hogy a cserepek tavasszal gyorsabban felmelegednek, mint a talaj, így a növények fejlődése gyorsabban indul be.

A talaj előkészítése hasonlóképp történik, mint a szabadkerti művelésben, ahol a jó minőségű földet tőzegmohával és perlittel keverjük. Ezt követően a talajban jól eldolgozzuk a saját komposztálóban elkészült keverékünket is, szárazon.

A beültetést követően az öntözés legjobb módja ebben az esetben az automatikus csepegtetés, amely nem engedi, hogy a talaj túlságosan kiszáradjon. Minden egyes virágláda fölé érdemes egy kis víztartályt rakni, melyből egy csepegtető biztosítja a folyamatos ellátást.

3. Termelj közösségben!

csinald-magad-kozossegi-kert

Ha tényleg nincs lehetőséged otthoni kertészkedésre, akkor még mindig ott vannak a közösségi kertek. Ezek a közösséget formáló civil kezdeményezések már nálunk is egyre nagyobb teret hódítanak és nagyszerű lehetőséget nyújtanak saját élelmiszereid megtermeléséhez. A késő ősz, vagy a tél a legalkalmasabb időszak arra, hogy felfedezzük a legközelebbi közösséget, ahol számodra is jut egy kis talpalatnyi föld. A közösségi kert nagyszerű lehetőség minden kezdőnek és remek lehetőség nyílhat a találkozásra olyanokkal, akik hasonlóan gondolkodnak, mint te.

Amint azt olvashattad a fenti pontokban is: a saját élelmiszered termeléséhez nem szükséges nagy telek, csak egy kis fantázia és nyitottság. Ha már megtaláltad a korábban feleslegesnek ítélt virágosládákat, vagy felfedezted a legközelebbi közösségi kertet, akkor vágj bele, hiszen mindez nagy sok örömöt és sikerélményt nyújt. Kezdd el kicsiben és úgy nőjj fel a feladatokhoz, ahogy a növényeid nőnek!