ujrahasznos-hazak-uveg

A feldogozóipar fejlődésével mára egyértelművé vált, hogy a szelektív hulladékok újrahasznosításból sokféle terméket állíthatunk elő. Már korántsem újdonság a Trashion Fashion nevű divatirányzat, melynek követői hulladékanyagokból készítenek nem szokványos ruhaneműket. Az újrahasznosítás sokrétű lehetőségei az építőipart sem kerülik el: a hulladéknak minősített anyagok újabb lehetőségeket nyitnak meg.

Az újrahasznosított anyagokból készült házak már léteznek. Egyenlőre nem sokan látják meg a bennük rejlő lehetőségeket, de ha szemügyre vennék, hogy milyen hulladékokból készülhet egy télen is lakható állandó otthon, akkor valószínűleg többen kapnának kedvet az építkezéshez.

Bár a legtöbb újrahasznosított ház az általánosan is felhasznált szelektív hulladékokból valósul meg (főleg újságpapír és italosdoboz), nem csupán ezekből az anyagokból valósíthajuk meg álmaink otthonát. Szükség van találékonyságra is ahhoz, hogy a hulladéknak értelmet adjunk. Például, ha meglátunk egy olyan embert, mint Dan Philips, aki egy phoenixi építési vállalkozó, a megoldás rögtön nyilvánvalóvá válik.

Dan célja, hogy megmutassa, hogy a még megmenthető, újrafelhasználható anyagoknak igen is nagy szerepük lehet az építőiparban. Dan és Phoenix Commotion nevű csapata mindig új célokat tűzve ki maguk elé, olyan bámulatos külsejű házakat terveznek, amelyek egyediek és professzionális stílust képviselnek, szemben a hagyományos építésűekkel.

Dan Philips már több különleges ház tervével állt elő, ahol a székek marhacsontból, a mennyezet képkeretekből, az ablakok üveghatású flakonokból készültek.

Mivel a Dan által elkészült házakat eddig csak a számítógépem monitorán csodálhattam, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon lehetséges-e létrehozni újrahasznosított házakat hazai környezetben is. Ebben a témában segítségemre sietett az a tény, hogy ezek a hulladékanyagok a világ minden pontján rendelkezésre állnak. Budapesti barangolásaim során bepillantottam elhagyatott erdőkbe és külvárosi vasútvonalak mentén fekvő elhagyatott telkekre, ahol belefutottam több olyan hajléktalanok által lakott kezdetleges építménybe, melyeket az anyagok újrahasznosításával készítettek.

ujrahasznos-hazak-csonak

A connecticuti Waterfordban olyan házak találhatóak, melyek nagyrésze hajótestből készült. Ahogy átsétálunk a házon, olyan érzésünk támad, mintha valóban egy hajó belsejében lennénk. Habár a hálószoba csak itt-ott tartalmazza egy hajó jellemző részeit, a többi helyiségben azonban bőven akad belőlük. Nézd meg például ezeket az ablakokat, melyek a hálószobát választja el a nappalitól!

ujrahasznos-hazak-csonak1

Bár ez a különös otthon nem teljes mértékben készült újrahasznosított anyagokból, mint a Phoenix Commition által készült házak, így is rengeteg pénzt takaríthatunk meg ezek beépítésével.

Másik jó példa a tenessee-i Crossville-ben található faház, amely méreteivel minden gyermeki képzeletet fölülmúl. Az épület tervezője, Horace Burgess, akit állítása szerint maga Isten szólított meg egy rövid üzenettel, ami úgy hangzott, hogy „ha faházat építesz, sosem fogysz ki az építőanyagból.”

ujrahasznos-hazak-horace-burgess

A 30 méter magas ház újrahasznosított faanyagokból készült, melynek egyik különlegessége maga a harangtorony és a harangjátékot biztosító oxigén-acetilén palackok, amit hegesztések védőgázaihoz használtak. A szerkezet úgy lett kialakítva, hogy elbírja a palackok 2,5 tonna összsúlyú terhelését is.

Az Earthship nevű szervezet már a világ számos pontján épített házakat újrahasznos anyagokból . A bioépítészet kitalálója, Michael Reynold mereven elzárkózik a hagyományos “építész” megnevezéstől. Elképzelései alapján olyan házak valósulnak meg, melyek az alacsony építési költségeken túl nem riogatnak magas közüzemi számlákkal sem.

ujrahasznos-hazak-earthship

A költségmentes háztartás ötlete már régóta foglalkozatja a világ tudatosabb gondolkodású építészeit. A cél ebben az építészeti formában az, hogy a környezet megóvása mellett minél kevesebb anyagi ráfordítással nyerjenek energiát és vizet, megoldják a fosszilis üzemanyagok nélkül működő fűtő- és hűtőrendszereket, a szennyvíz tárolását és feldolgozását, a háztáji zöldségek és gyümölcsök termesztésének lehetőségét, valamint a lehető legtöbb újrahasznosítható anyag felhasználását.

Az Earthship mindezen törekvéseknek tökéletesen megfelel, hiszen a házak sörösdobozok, használt üvegek és autógumik felhasználásával épültek. Reynold meggyőződése és tapasztalata szerint, az épület falait alkotó, vályoggal “kibélelt” gumik ugyanolyan stabilitást adnak az épületnek, mintha az téglafal volna, arról nem is beszélve, hogy a ház területe a későbbiekben tetszőlegesen bővíthető. “A világon mindenhol képesek lennénk építeni ilyen házakat”, állítja Reynold.

Spiral-sziget a neve annak az úszó mesterséges szigetnek, amelyet egy angol művész, Richard „Rishi”Sowa épített Mexikóban. A sziget két réteg zsákba gyömöszölt műanyagpalackokon lebeg, mely lehetővé teszi, hogy a zsákokon megtelepedett növények gyökerei ne engedjék elúszni.

ujrahasznos-hazak-spiral-island1

A 2005-ben átsöprő Emily hurrikán azonban teljesen megsemmisítette a „szigetet”, de Sowa nem adta fel álmait és elkészítette lakóhelyének új, továbbfejlesztett változatát: a Joyxee-szigetet.

A képek láttán felmerülhet benned a kérdés: vajon mit szólna mindezekhez az építési felügyelet és a tűzoltóság? Dan Philips azt hangoztatja, hogy az építési felügyelettel együtt közösen kell kidolgozni az ilyen típusú építményekre vonatkozó építési szabályokat, ha azt akarjuk, hogy az újrahasznosított anyagokból készült házak építése zavartalanul haladjon. Egyik weboldalán Dan azt taglalja, hogy „ha folyamatos kapcsolatban állunk a felügyelő szervezettel, és mindenbe bevonjuk őket, az mindenki munkáját megkönnyíti.”

Amit a leginkább érdekesnek találok az újrahasznosított otthonok kivitelezésében, hogy lehetségesnek és életszerűnek tartom. Az imént bemutatott konkrét példákon keresztül bizonyítható az újrahasznosított házak létjogosultsága. Horace Burgess sajátos, magányos harcos-típusú megközelítése ugyanúgy működhet, mint Dan Philips és Michael Reynold kidolgozottabb munkamódszere.

Úgy vélem azonban, hogy Dan Philips olyat csinált, amit eddig egy ember sem előtte: nyíltan beszélt az újrahasznosított házak lehetőségeiről és sikereiről. Folyamatos kapcsolatban áll az építészekkel és az ellenőrökkel, hogy az újszerű otthonok tervezésénél és építésénél mindenki elégedettségét fenntartsa.

Nézd meg ezt a rendkívül lelkesítő TED előadást Dan Philips építésszel, aki egy hihetetlenül lelkes és elszánt ember. A videóban szereplő összes ház 70-80%-ban újra felhasznált anyagokból készült!